Пролетни фолклорни ритуали

 

През 2001 година училище "Рьорих” чества  Лазаровден чрез отбелязване на народните празници от пролетния цикъл и възпроизвеждане на част от ритуалите на кукерските игри, Великден и Гергьовден. 

Постепенно Пролетният ритуал стана традиционен и обичан и от деца, и от възрастни. Превърна се в празник на словото, песента и танца в името на здравето, доброто и радостта. В химн  на Хората към Земята. 

Неразделна част от събитието всяка година са и ателиетата по изкуства. С вдъхновение и обич ученици и родители творят в мраморна и салфетна техника, в изработване на Пролетно пано, в украсяване на керамични съдове, в багрене на коприна. 

Засаждането на дървета и цветя също е неизменен елемент от ритуала. Съпътстват го и спортни забавления – дърпане на въже, стрелба с лък, планински тролей. 

Традиционен е и кулинарният конкурс – деца и възрастни майсторят по рецепти, предавни от поколение на поколение. И всеки път, в ранно утро, малките лазарки замесват ритуалните погачи по прастарите правила, а сетне всички празнуващи хапват от хляба в обща молитва и с упование...