Училищен бюлетин №1

Училищен бюлетин №1

Уважаеми родители,

Пред прага сме на новата учебна година, която за всички ни ще е специална и юбилейна.  Училище “Рьорих” очаква отново с радостно нетърпение своите ученици. Целият екип с много вдъхновение е подготвил учебното съдържание и новите проекти за предстоящата учебна година. Вярваме, че и вие сте отпочинали и заредени със свежа енергия и се вълнувате от предстощия първи учебен ден.

В настоящата поща ви предлагаме детайли, свързани с организацията на началото на учебната година.

Седмичната учебна програма предвиждаме, както и през изтеклата учебна година, да комбинира 3 организационни формата:

  • Присъствен в училище
  • Учене извън класната стая
  • ОРЕС – учене в електронна среда

В зависимост от възрастта на учениците, комбинираме моделите по следния начин:

Модел на учене 1 – 5 клас 6- 7 клас 8-12 клас
Присъствено в училище

 

4 дни 3 дни 3 дни
Учене извън класната стая

 

1 ден 1 полуден на всеки две седмици 1 полуден на всеки две седмици
Учене в електронна среда 1 полуден 1 полуден

13 септември /сряда/, 17.00 ч. – Родителска среща за всички класове.
Родителската среща ще бъде организирана в присъствен формат. Ще представим актуалните учебни планове, новостите в училищната организация, училищни избираеми предмети, предстоящи проекти, график на учебното време и други детайли. Родителите ще имат ангажимента да попълнят необходимите за старта на годината декларации и друга училищна документация.

Присъствието на всички родители (включително на учениците от гимназиална степен) е силно препоръчително.

Семействата, които са възпрепятствани да присъстват на родителската среща, ще трябва да попълнят, сканират и изпратят декларациите на училищния имейл до 13.09.
Декларациите може да откриете на следните линкове:

Декларация Закон за защита на личните данни

Декларация за излизане от училище

Декларация за обяд

Декларация за посрещане от училище

Декларация съгласие снимки

Декларация за Учене извън класната стая

15 септември /петък/, 10.30 ч. Откриване на учебната година

Откриването на учебната година е организирано в две части:

  • Празнична церемония в двора на училището;
  • Срещи на класовете по класни стаи.

За родителите сме предвидили възможност да се опознаят, както и да завършат административни ангажименти, ако не са успели да се включат в първата родителска среща.

▪ 18 септември /понеделник/ Училищен правилник и регламенти – занятията са посветени на адаптация, разясняване и обсъждане на училищния живот – училищни ритуали, регламенти, дейности, проекти. Включени са подходящи ролеви игри и ситуационни модели. График за занятията по възрастови групи вижте в приложение №1

▪ 19-21 септември – Училищен опознавателен лагер

По традиция учебната година започва с лагер в живописно място. Това е безценна възможност да се опознаем и плавно да навлезем в училищното ежедневие, да изследваме и наблюдаваме природата, да учим от всяка случка и възможност извън класната стая. Инициативата е част от обучителния модел на училище „Рьорих” – „Учене извън класната стая” и „Учене на открито“.

От 19 до 21.09.2023 г. учебните часове се пренасят в сърцето на Стара планина, където ще се потопим в историята, културата и природата на този край, като посетим емблематични за страната ни места – Етъра, Дряновски манастир, пещера „Бачо Киро“, Дряново,Трявна…

Пълна програма на лагера и информация за хотела, може да видите тук.

През тази учебна година нашето училище беше одобрено и включено в НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ“  в тази връзка получаваме еднократна финансова подкрепа за провеждането на опознавателния лагер. Отпусната сума не може да покрие разхода на всички  ученици, за това разпределихме равномерно средствата, за да може всички да се възползват от помощта.

Цената на лагера е 120 лв. и включва: транспорт с лицензиран автобус, туристическа застраховка, екскурзоводско обслужване, 2 нощувки с включени 2 вечери, 2 закуски и 2 обяда, посещение на туристически обекти и учебна програма.

Краен срок за внасяне на сумата: 12.09.2023 г. (вторник)

Каним да се присъединят и родителите на малките ученици, ако те все още се чувстват несигурни да пътуват самостоятелно.

Ще получите допълнително списък „Какво не бива да забравям за лагера“, както и детайли за място и час на тръгване и връщане.

22 септември /петък/ Национален празник и неучебен ден

25 септември /понеделник/Представяне на училищните избираеми предмети

Денят ще започне с Общностна среща, на която учениците имат възможност да се запознаят с лидерите на училищните избираеми предмети, да получат обща информация и да имат реално преживяване с елемент от програмата на предмета. След приключване на представянето, денят ще продължи с редовни учебни занятия по програма и входни нива по предмети

25-28 септемвриВходни нива по предмети

29 септември /петък/ – Европейски ден на спорта

Европейският ден на спорта ще отбележим в планината с множество игри и забавления.

 

Други важни теми:

  • Здравна грижа

Ще запазим високия хигиенен стандарт, макар да отпадат ограниченията, свързани с пандемията. Важно е да продължим да бъдем бдителни и отговорни към здравето на общността. При сутрешното посрещане отново ще следим учениците да бъдат здрави, за да гарантираме качествена превенция за всички.

Напомняме, че всички ученици трябва да предоставят в началото на учебната година актуална здравно-профилактична карта, издадена от личния лекар. Краен срок – 26 септември.

  • Училищна униформа

Напомняме за задължителната училищна униформа за учениците от 1 до 7 клас и дрескод за гимназията. Може да разгледате пълния асортимент на сайта на производителя на униформите, Бонита Стил: Бонита стил – Училище Рьорих.

Тук прилагаме отново описание на задължителния дрескод за учениците от гимназията.

Дрескод за гимназия 8-12 клас: 

Младежи – тъмен панталон /или тъмни класически дънки/; едноцветни блуза или риза; едноцветна жилетка или пуловер.

Девойки – тъмен панталон /или тъмни класически дънки/, тъмна едноцветна /или класическо каре/пола или едноцветна рокля; едноцветни блуза или риза; едноцветна жилетка или пуловер.

Облеклото да е в класически/елегантен/делови стил.

Всички ученици от ПК до 12 клас трябва да разполагат с вътрешни обувки, които се съхраняват в личните им шкафчета.

  • Хранене

Храненето в училище през предстоящата година ще бъде организирано през партньорството ни с кетъринговия доставчик “Дон Био”, с които работихме през изтеклата година.

  • Транспорт

Всички, които желаят да използват училищен транспорт, молим да попълнят заявлението през линка: Заявка транспорт  до края на работния ден на 5-ти септември. Заявката се счита за валидна при направено плащане съгласно таблиците от Приложение 9, 10 и 11. Планираме училищния транспорт да стартира от 25 септември /понеделник/. Маршрутите на училищния транспорт ще бъдат изпратени с Училищен бюлетин №3. Транспортната услуга за превозване на учениците ще бъде поверена на дългогодишния ни партньор „Делта 64“ ЕООД и ще бъде осигурена от минибусове 15, 17, 20-местни.
Напомняме, че учениците, които не ползват училищен транспорт в началото и края на учебния ден заплащат такса транспорт за превоз до спортни бази и учене извън класната стая.

В приложение ще намерите:

Приложение 1  – Училищни регламенти

Приложение 2 – Списък пособия ПК и 1 клас

Приложение 3- Списък пособия 2 клас

Приложение 4 – Списък пособия 3 клас

Приложение 5 – Списък пособия 4 клас

Приложения 6 – Списък пособия 5 – 7 клас

Приложение 7 – Препоръчителна екипировка за учене в планината

Приложение 8 – Декларация опознавателен лагер

Приложение 9 – Такси транспорт за ПК – 7 клас

Приложение 10 – Такси транспорт за гимназия

Приложение 11 – Такси транспорт СОП

 

 

 

 

С най-топли пожелания за здраве, за успешна и задружна година,

Екипът на Училище “Рьорих”