Текуща поща №1

Текуща поща №1

Уважаеми родители,

Училище “Рьорих” очаква отново с радостно нетърпение своите ученици за началото на новата учебна година. Целият екип с много вдъхновение е подготвил учебното съдържание и новите проекти за предстоящата учебна година. Вярваме, че и вие сте отпочинали и заредени със свежа енергия и се вълнувате от предстощия първи учебен ден.

В настоящата поща ви предлагаме детайли, свързани с организацията на началото на учебната година. 

Седмичната учебна програма предвиждаме, както и през изтеклата учебна година, да комбинира 3 организационни формата:

  • Присъствен в училище
  • Учене извън класната стая
  • ОРЕС – учене в електронна среда 

В зависимост от възрастта на учениците, комбинираме моделите по следния начин:

 

Модел на учене 1 – 5 клас 6- 7 клас 8-12 клас
Присъствено в училище 4 дни 3 дни 3 дни
Учене извън класната стая 1 ден 1 ден 1 полуден
Учене в електронна среда  1 полуден 1 полуден13 септември /вторник/, 17.30 ч. – Родителска среща за всички класове.
Родителската среща ще бъде организирана в присъствен формат. Ще представим актуалните учебни планове, новостите в училищната организация, училищни избираеми предмети, предстоящи проекти, график на учебното време и други детайли. Родителите ще имат ангажимента да попълнят необходимите за старта на годината декларации и друга училищна документация.

Присъствието на всички родители (включително на учениците от гимназиална степен) е силно препоръчително. 

Във връзка с плана ни за 15 септември, каним ви да донесете своя снимка или снимка на друг член на семейството – мил спомен от вашия първи учебен ден или от ученическите години. Бихме желали да включим в преживяването на учениците и историята на техните семейства. Децата често не предполагат, че и възрастните са били деца☺.  Ако пък докато търсите подходяща снимка,  в съзнанието ви изникне и спомен за трепетите, надеждите, очакванията, които сте изпитвали тогава – ще се радваме да ги споделите с общността в четвъртък, на празничния 15 септември.

15 септември /четвъртък/, 10.30 – 12.30 ч. Откриване на учебната година 

Откриването на учебната година е организирано в две части:

  • Празнична церемония в двора на училището;
  • Срещи на класовете по класни стаи. 

За родителите сме предвидили възможност да се опознаят, както и да завършат административни ангажименти, ако не са успели да се включат в първата родителска среща.

 

▪ 16 септември /петък/ Училищен правилник и регламенти – занятията са посветени на адаптация, разясняване и обсъждане на училищния живот – училищни ритуали, регламенти, дейности, проекти. Включени са подходящи ролеви игри и ситуационни модели. График за занятията по възрастови групи вижте в приложение №1

▪ 19-21 септември – Училищен опознавателен лагер

По традиция учебната година започва с лагер в живописно място. Това е безценна възможност да се опознаем и плавно да навлезем в училищното ежедневие, да изследваме и наблюдаваме природата, да учим от всяка случка и възможност извън класната стая. Инициативата е част от обучителния модел на училище „Рьорих” – „Учене извън класната стая” и „Учене на открито“.

Лагерът ще се проведе в гр. Банско, х-л “Грийн Лайф Ризорт” в изключително магнетичен и богат на културни и природни забележителности регион.  Изнесените учебни занятия се подготвят от петима членове на училищния екип, а темите градят интересни междупредметни връзки. През линка по-долу можете да разгледате базата. https://www.greenliferesorts.bg/bg/bansko 

Цената за предстоящия лагер е 250 /двеста и петдесет/ лева и включва два пълни пансиона и един допълнителен обяд, транспорт, застраховка, учебна програма и допълнителни дейности. Очакваме да потвърдите участие и да внесете сумата най-късно до 13.09. Прилагаме декларация, която молим да  върнете попълнена в същия срок.     

Каним да се присъединят и родителите на малките ученици, ако те все още се чувстват несигурни да пътуват самостоятелно.

Ще получите допълнително списък „Какво не бива да забравям за лагера“, както и детайли за място и час на тръгване и връщане.

22 септември /четвъртък/ Национален празник и неучебен ден

23 септември /петък/Представяне на училищните избираеми предмети и модули спорт

Учениците имат възможност да се запознаят с лидерите на училищните избираеми предмети, да получат обща информация и да имат реално преживяване с елемент от програмата на предмета. Предварителните предложения можете да видите в приложение №3

26-29 септемвриСтарт на редовните учебни занятия и входни нива по предмети

30 септември – Спортен празник

 

Други важни теми:

  • Здравна грижа 

Ще запазим високия хигиенен стандарт, макар да отпадат ограниченията, свързани с пандемията. Важно е да продължим да бъдем бдителни и отговорни към здравето на общността. При сутрешното посрещане отново ще следим учениците да бъдат здрави, за да гарантираме качествена превенция за всички.

 

Напомняме, че всички ученици трябва да предоставят в началото на учебната година актуална здравно-профилактична карта, издадена от личния лекар. Краен срок – 26 септември.

 

  • Училищна униформа

Напомняме за задължителната училищна униформа за учениците от 1 до 7 клас и дрес код за гимназията. Ако имате нужда отново от контакти на производителя на униформите, Бонита Стил, или от друга подкрепа, не се колебайте да се свържете с офиса на училището. Тук прилагаме отново описание на задължителния дрес код за учениците от гимназията. 

Дрес код за гимназия 8-12 клас: 

Младежи – тъмен панталон /или тъмни класически дънки/; едноцветни блуза или риза; едноцветна жилетка или пуловер. 

Девойки – тъмен панталон /или тъмни класически дънки/, тъмна едноцветна /или класическо каре/пола или едноцветна рокля; едноцветни блуза или риза; едноцветна жилетка или пуловер. 

Облеклото да е в класически/елегантен/делови стил.

Всички ученици от ПК до 12 клас трябва да разполагат с вътрешни обувки, които се съхраняват в личните им шкафчета.

  • Хранене

Храненето в училище през предстоящата година ще бъде организирано през партньорството ни с кетъринговия доставчик “Дон Био”, с които работихме през изтеклата година. Обратната връзка, която имаме до момента, е отлична и това ни дава основание да продължим партньорството си.

  • Транспорт

Всички, които желаят да използват училищен транспорт, молим да попълнят заявлението през линка: https://forms.gle/JsderXi2N5cBxYEy6  до края на работния ден на 7 септември. Планираме училищния транспорт да стартира от 26 септември /понеделник/. Маршрутите на училищния транспорт ще бъдат изпратени не по-късно от 23 септември. Транспортната услуга за превозване на учениците ще бъде поверена на дългогодишния ни партньор „Делта 64“ ЕООД и ще бъде осигурена от минибусове 15, 17, 20-местни.


Във връзка с усложнената ситуация с цените на горивата, актуализацията на таксата за училищен транспорт ще зависи най-вече от пълняемостта на превозните средства и цената на дизеловото гориво. Напомняме, че учениците, които не ползват училищен транспорт в началото и края на учебния ден заплащат такса транспорт за превоз до спортни бази и учене извън класната стая. Актуализацията на тази сума също зависи от цените на горивата. В случай на необходимост от такава актуализация на цените на училищния транспорт ще съобщим това, след като съберем и обработим вашите заявки заедно с транспортния партньор, но не по-късно от 20 септември. Вярваме, че ще успеем да постигнем възможно най-благоприятно за семействата и училището развитие.В приложение ще намерите:

Приложение 1 – Класни ръководители по класове

Приложение 2 – Училищни регламенти

Приложение 3 – Списък пособия 1-4 клас

Приложение 4 – Декларация опознавателен лагер

 

С най-топли пожелания за здраве, за успешна и задружна година,

Екипът на Училище “Рьорих”