Училищен бюлетин №10

Училищен бюлетин №10

Уважаеми родители,

Настоящият бюлетин включва информация за:

Обзор на събития от седмицата

 • Резултати от областния кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на АЕ

Поздравяваме Боряна Горинова от 8 кл. и Марина Паунова от 10 кл. за отличното представяне на областния кръг – те са класираха сред първите десет от участниците в своите възрастови групи от различни софийски училища, както и Цветозар Цветков от 10 кл., чийто резултат е 11-ти поред.

 • Учене извън класната стая – 7 ноември, 8-12 кл.

„Врачанските съкровища“ – посоката, в която поехме за учене извън класната стая, провокирани от един красив пост в интернет пространството. Експонатите в прекрасния  Исторически музей на Враца ни пренесоха в далечни времена, изумиха с красотата си, възбудиха безброй въпроси и засилиха нашето любопитство. В сърцето на Врачанския Балкан открихме много повече съкровища от тези, които видяхме в музея – зашеметяваща природа, изумителна история и сърцати хора, влюбени в своя край! Поздравления за всички гимназисти, бяха образец за поведение, фокус и взаимоотношения в голяма пътешестваща група.
Можете да видите повече на фейсбук страницата ни:

УИКС – Врачанските съкровища

 

 • Добре дошли на новите ни ученици!

Към 8 клас през изтеклата седмица се присъединиха още две момчета – Константин Петков и Борис Николов. Пожелаваме им бърза адаптация, много успехи и нови приятелства!

 • Училище „Рьорих“ – място за творческа изява и събития

Училище “Рьорих” кани творци на свободна практика, лидери на ателиета и школи, обучители и организатори на камерни събития, да използват нашата база след 17:00 часа в делнични дни, както и целодневно през уикенди и ученически ваканции. Повече информация вижте тук: https://bitly.ws/ZXJo

 • Тийн семинар за 5-7 кл.

Възрастта 5-7 клас е ключова за изграждането на вътрешен интегритет, култура за общностен живот и умения за труд и учене. Благодарим на всички семейства, чиито деца се включиха в семинара на 10-12 ноември и се довериха на препоръката и настояването ни да участват в него. Чакаме с нетърпение и вълнение учениците и родителите да разкажат за своето преживяване. Благодарим на партньорите ни от Инсайт семинари за тяхната всеотдайност и подкрепа! Признателност и към Дарин от 10 клас, който е част от асистентския екип на семинара – знак е за смелост, грижовност и отговорност!

 • Спортни успехи на възпитаници на Училище „Рьорих“

Поздравяваме Андрей Топчиев и Сергей Колотик от 11 кл., които ще участват в Европейската шампионска лига по Touch в Испания през декември. Двете момчета  вече притежават и треньорски сертификати, освен че се състезават активно. Привлечена и вече активно участваща в отбора е и Мариника от 11 клас! Повече за това вижте тук: https://bitly.ws/ZXB9

 • Учебни часове по физическо възпитание и спорт

Учебните часове по физическо възпитание и спорт от 1 ноември вече се провеждат в закритите спортни зали, партньори на училището – Спортна зала „Триадица“ и зала „Арена Исаев“. Важно е всички ученици да са имат чисти маратонки за тренировките в зала. В противен случай, не могат да участват в занятията.

 

Предстоящо от училищния календар

 • Средношколски конкурс за превод за учениците от 11 и 12 кл.

Това е нова възможност за нашите гимназисти да премерят сили в конкурентна среда. Конкурсът се организира от Нов български университет, департамент “Чужди езици или култури” и се състои в превод на кратки текстове на актуална тематика от и на български и чужд език (английски, немски, испански, френски, италиански или руски език). Това е чудесна възможност за участие на нашите гимнaзисти да покажат своите знания и умения във владеенето на чужд език и по-специално в компонента превод. Предвидени са три индивидуални материални награди за участниците от всеки език, както и парични награди за трите най-добре представили се училища. И още нещо, което е с висока ценност – отличилите се ученици ще получат предимство при прием в програмите на департаменти “Чужди езици и култури” и “Нова българистика” (БП “Русистика”). След конкурса участниците ще имате възможност да разгледат и да се запознаят с материалната база на НБУ. Средношколският конкурс по превод за ученици от XI и XII клас ще се проведе в събота, 25 ноември 2023 г., от 10.30 ч. до 12.30 ч. в сградата на Университета, регистрацията за участие е до 20 ноември. В часовете по профилирана подготовка по АЕ и ИЕ в модул „Преводаческа работилница“, учениците от 11 и 12 кл. работят върху този специфичен аспект на владеене на езика.

 • Междупредметие

На 16 ноември предстои първото за тази учебна година издание на единствения по рода си учебен експеримент „Междупредметие“ – авторски проект на екип учители от Училище „Рьорих“. Той е предназначен за ученици от 8 до 12 кл. и съчетава теми от предметите БЕЛ, история и цивилизация, философия и математика. В екипа участва и учител от друго училище, което е в синхрон със стремежа ни като училище да участваме в процес на цялостна трансформация на училищното образование, да се свързваме и да действаме заедно. Темата на предстоящото занятие е „От индивидуалните предпочитания към колективния избор“.

В изтеклата учебна година бяха проведени 2 издания на „Междупредметие“:
– “Човекът – пътят към личното и/или общественото щастие”.
– “Езикът и знанието”

Екипът гостува и на предаването „За думите“ на БНР, програма „Христо Ботев“:

Участие на екип “Междупредметие” в “За думите”, програма “Христо Ботев”, БНР

 

 • Учене извън класната стая

 

 • 10 ноември /петък/, ПК-5кл. – ще проведат занятията си сред природата и гостоприемството на Детска къща “Слънчогледи”.
 • 17 ноември /петък/, ПК-7 кл. – Учебни занятия в района на х. БалканиТи
 • 30 ноември /четвъртък/, ПК-12 клас, Софийска опера и балет, сутрешно представление в учебно време от 11 ч. на балета “Лешникотрошачката” по музика на Пьотр Илич Чайковски. Цена на билета: 25 лв. Сумата можете да внесете в офиса на училището до 15 ноември. Можете да заявите и билет за родител или близък.

 

 • Участие на Училище „Рьорих“ в национални програми на МОН

И през тази учебна година Училище „Рьорих“ кандидатства и бе одобрено за участие в национални програми на Министерство на образованието и науката. Участието ни в тях е възможност да представим свои иновативни проекти, гради престиж за училището и общността ни, създава трайни във времето партньорства с други училища и институции и приятелства между учениците.

Ето информация за тях:

 • НП „Заедно в изкуствата и в спорта“

Партньор ни е 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София, с което си партнираме вече втора година в тази национална програма. Дейностите, които ще осъществим по нея са свързани с часовете по Театър и Физическо възпитание и спорт. От понеделник – 13 ноември, стартират заниманията на сформирания училищен отбор по по волейбол, в който участват всички момчета от 9 до 12 кл. Те ще се провеждат 14.10 до 15.30 ч. в спортна зала „Триадица“.

 • НП „Иновации в действие“

Тази година наши партньори са иновативно училище от гр. Стара Загора и неиновативно от гр. Елхово. Целта на националната програма и обмен на иновативни образователни практики и модели на обучение. Ще бъдат реализирани разнообразни дейности в рамките на програмата, както и разменени мобилности между двете иновативни училища. Ще ви информираме за детайли своевременно.

 • Родителска среща за 8 кл.

На 10 ноември от 17.30 ч. се проведе родителска среща за семействата на учениците от 8 кл. Акцент в срещата бяха теми, свързани с общуването и предизвикателствата пред съвременните тийнейджъри и техните семейства.

Напомняме за:

 • Електронен дневник

Всички ученици от 5 до 12 кл. е задължително да имат и ползват своя личен профил  в Школо. Комуникацията през електронния дневник е изключително важна, както за децата, така и за родителите. Молим ви да разговаряте с децата дали ежедневно проверяват получените съобщения в Школо и при технически проблем с регистрацията, да информирате класния ръководител или мис Ася Джатова.

 • Предстоящи Тийн и детски семинари за личностно развитие
 • Детски Инсайт (6-10 г.) – 17-19 ноември
 • Тийн Инсайт 1 (14-18 г.) – 23-26 ноември – част от иновативния проект “Петте елемента”, модул “Гражданско и личностно развитие” за 8 клас и 9 клас. Участието в семинара е на преференциална цена. В онлайн групите на класовете ви информирахме за детайли.

 

 • Срок за внасяне на такса обучение и транспорт

На 30 ноември изтича срокът за внасяне на вторите вноски от таксата за обучение и таксата за транспорт. Всяко семейство ще получи индивидуално съобщение с конкретните данни. Благодарим ви предварително за коректността!

 

С пожелание за приятни почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“