Училищен бюлетин №11

Училищен бюлетин №11

 

Уважаеми родители,

Настоящият бюлетин включва информация за:

Обзор на седмицата

  • Междупредметие

На 16 ноември се проведе първото за тази учебна година издание на единствения по рода си учебен експеримент „Междупредметие“ – авторски проект на екип учители от Училище „Рьорих“. Темата, по която работиха учениците от 8 до 12 кл., бе „От индивидуалните предпочитания към колективния избор“. Тя бе представена през погледа на философията, историята, литературата и математиката. Учениците работиха по групи върху различни казуси от конкретни литературни текстове от учебната програма. Всяка група представи свой прочит в избран от участниците формат. Повече от атмосферата на занятието вижте тук:   Междупредметие

  •  НП „Заедно в изкуствата и в спорта“

В понеделник – 13 ноември, се проведе първото дългоочаквано занимание от всички момчета гимназисти по волейбол в спортна зала „Триадица“. Тази дейност е част от реализацията на НП „Заедно в изкуствата и в спорта“, в която Училище „Рьорих“ участва за втора поредна година. В следващ бюлетин ще ви информираме и за останалите дейности по националната програма в област „Изкуство“, които предстоят.


Предстоящо от училищния календар

  • Общински кръг на олимпиадата по математика

На 9 декември от 9 ч. ще се проведе общинският училищен кръг на олимпиадата по математика, в която могат да участват ученици от 4 до 12 кл. Насърчаваме участието в нея като безценна възможност за сверяване на знания и умения, натрупване на опит за справяне с външен формат по предмета, с предизвикателства като психическа устойчивост, умение за  концентрация, фиксиран времеви период за изпълнение на задачи. Допълнително ще ви информираме за детайли, свързани с организацията. Всички участници трябва да попълнят декларация за информирано съгласие – за учениците под 16 години тя се попълва от родителите, а за тези над 16 години се попълва от самите ученици. Ето линк към тях:

  • Учене извън класната стая

21 ноември, 9-12 кл. 

Учениците от 9 до 12 кл. ще се срещнат с творчеството на Златю Бояджиев  в Националната художествена галерия, където ще посетят изложбата „Послания“,  посветена на 120-годишнината от рождението на художника. Името на изложбата отразява изключително широкия диапазон от сюжети и творчески търсения в картините на автора. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, за чест и дълг, за вечното и непреходното, за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.

24 ноември, ПГ – 7 кл. 

На 24.11. учениците от предучилищен до 7 клас ще посетят Политехнически музей, където ще участват в различни занимания:
ПК-4кл. “Какво знаем за сетивата” във връзка с учебния материал по Околен свят и Човек и природа.
5-7кл. “Физична лаборатория”във връзка с учебния материал по  Човек и природа и Физика.
Тръгване от училище в 13:20 ч.
Занимания от 14:00 до 15:00 ч.
Връщане в училище до 16:00 ч.  

  • Подготовка за НВО и ДЗИ

Като част от стратегическата подготовка за Националното външно оценяване по БЕЛ и по математика за 4, 7 и 10 кл. и за Държавните зрелостни изпити за 12 кл. веднъж в месеца ще се провеждат пробни тестове в реално време в съответните формати. В групите на класовете ще публикуваме линк към таблицата с резултатите от тях за всеки клас.

  • Предизвикателство за родители „Предизвикай се!“ 

Продължаваме инициативата си от миналата година с покана към всеки смел родител, приятел или вече завършил възпитаник на Училище “Рьорих”

Ако стe любопитни и имате кураж, включете се и преживейте с нас иновативния ни образователен модел “Учене извън класната стая”. 
Формуляр за участие: https://forms.gle/HKwijedD2Qicaccy8

Предизвикайте се и се въвлечете в света на училището извън обичайната среда с чинове и бяла дъска! Предизвикайте себе си и ни позволете да ви отведем на чудни места. Позволете си да се върнете назад в годините, когато сте били ученици и светът е изглеждал различно!

Нямаме търпение да прекараме време заедно в изследване в музея, в гората, в университетска лаборатория или ботаническа градина.

Първите два епизода от рубриката може да откриете тук:

Епизод 1, участие на Анна Георгиева и Петя Митева

Епизод 2, участие на Жасмина Миланова!

 

  • Семинари Тийн Инсайт 1 (14-18 г.) – 23-26 ноември 

7Семинарът ще бъде част от модул “Гражданско и личностно развитие” за 8 клас и 9 кл., включен в Иновативния училищен учебен план, по който се обучават двата класа . Участието в семинара е на преференциална цена от 270 лв. В онлайн групите на класовете ви информирахме за детайли.
Срокът за внасяне на сумата от 270 лв е удължен до понеделник 20.11.

 

Напомняме за:

  • Срок за внасяне на такса обучение и транспорт

На 30 ноември изтича срокът за внасяне на вторите вноски от таксата за обучение и таксата за транспорт. Всяко семейство е получило индивидуално съобщение с конкретните данни. Благодарим ви предварително за коректността!

 

С пожелание за приятни почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“