Училищен бюлетин №13

Училищен бюлетин №13

 

Уважаеми родители,

Настоящият бюлетин включва информация за:

Обзор на седмицата

 • Пробни тестове НВО и ДЗИ

      През изминалата седмица се проведоха следните НВО и ДЗИ:

 • За 4 кл. на 28 ноември по математика;
 • За 7 кл. на 28 ноември по математика;
 • За 10 кл. на 29 ноември по математика.

Резултатите от тестовете ще бъдат вписани в Школо (като резултат от Тест) до края на петъчния работен ден. За планираните дати през м. декември можете да се информирате от училищния календар, публикуван на интернет страницата на Училище „Рьорих“.

 • Вкусът на химията или учене чрез преживяване 

Химия и кулинария? Да, връзка съществува между тях. За свойствата на течния азот и сухия лед учениците от 10 кл. научиха от презентацията на Дарин Узунов “Молекулярна кулинария”, която завърши с дегустация.
Следете фейсбук страницата ни с репортаж от събитието.  

 • Училищен парламент

На 22 ноември се проведе първа работна среща между директора на училището и представители на управителния съвет на училищния парламент – Елена Върбанова, председател и Борис Начев, заместник-председател.
Коментирани бяха основните функции на УП, дейности, финансова подкрепа от страна на училището, бюджет на организацията. Учениците бяха насърчени да следят училищната динамика, темите, които вълнуват общността и да подкрепят като доброволци училищните събития от календара.

 • Близък човек

На 29.11. се проведе Общностна среща, на която беше активиран отново проектът “Близък човек”. Учениците разполагат с информация за всички учители доброволци, които предоставят своя личен ресурс и време, за да бъдат ментори (списъкът е поставен на всички информационни табла в училище). Учениците имат възможност да изберат своя ментор, да пуснат съобщение със своето име и името на избрания учител-ментор в дървената пощенска кутия срещу офиса. Обявеният срок е 6 декември.

 • Учене извън класната стая 27.11.-30.11.

Концерт на Вокално студио „Рьорих“

На 28 ноември 2023 г. в Клуб “Сингълс”, НДК, се проведе “Зимен концерт” на Вокално студио „Рьорих“. Чухме блестящи изпълнения от страна на участниците от 5, 8, 9, 10 и 12 клас. Благодарим им за вложеното усилие в подготовката, за сериозната музикална култура, която показаха и за емоционалната устойчивост, която се възпитава с всяко следващо качване на сцена. Поздравления за техния вещ и всеотдаен ръководител, доктор Евелина Кръстева. Признателни сме на домакините за прекрасното техническо оборудване и професионализъм. Публиката от настоящи и бивши ученици, родители и музиканти беше откликваща, ентусиазирана и покорена.
Можете да видите повече на фейсбук страницата ни: Зимен концерт Live 1

Зимен концерт Live 2

 

30 ноември, ПГ-12 кл., 11 ч.

Учихме в Операта! Над 80 ученици от нашето училище посетиха балетния спектакъл “Лешникотрошачката” на сцената на Софийска опера и балет, което е своеобразен образователен рекорд. Това е и прекрасна възможност за учене в най-различни области: музика, изобразително изкуство, литература.
Учителите разработват специални учебни материали и задачи във връзка с всяко УИКС, обвързани със съответното съдържание за отделния клас и предмет. В часовете на класа разговаряхме за операта като социално и артистично пространство и нормите за поведение на посетителите в операта.
УИКС ПК-12 кл. – Софийска опера и балет

 
Предстоящо от училищния календар

Уважаеми родители, месец декември и периодът на коледните празници е наситен със събития не само училищни, знаем! Изявата на децата в концерти и спектакли е естествен процес в учебната практика у нас и по целия свят. За осъществяването на своите креативни инициативи училище “Рьорих” разчита на съдействието на цялата училищна общност. Всяка изява на сцена или просто извън класната стая в училищната сграда планираме и подготвяме внимателно, за да се реализира нейният потенциал, като възможност за смислен образователен процес и изграждане на личността на ученика.  Ето защо отново ви каним и през месец декември да подкрепите наситения училищен календар, изявите и творчеството на децата и да бъдете наша ентусиазирана публика, неизменен участник в образователния процес.

 • Учене извън класната стая

8 кл., Къща музей „Панчо Владигеров“, София

В деня за учене извън класната стая учениците от 8 клас ще проведат часа си по музика в къщата музей на изключителния български композитор Панчо Владигеров. Посещението е първият етап от проектни задачи, свързани с темата „Български композитори“ от учебното съдържание по музика.
Тръгване 12.30 ч. от училище с бус, самостоятелно прибиране след приключване на занятията в музея.


Музикален спектакъл “Пак ще бъде Коледа”

Предстои чудесен музикален проект с известния български музикант Костадин Георгиев – Коцето Калки. Музикалният спектакъл “Пак ще бъде Коледа” представя една красива детска история-мечта с авторската музика на Коцето Калки. От наша страна се включват ученици от 3 до 9 кл., които ще вземат участие в интерактивния сценично-музикален спектакъл заедно с ученици от НМУ “Любомир Пипков”. Събитието е голям музикален проект, което се осъществява с огромното усърдие на авторите, подкрепата на Българска асоциация на частните училища, активни личности в лицето на адв. Янита Тончева и музиканта Александър Карагьозов, разбира се – и благодарение на професионализма на екип „Изкуства“ и талантливите ученици на ЧСУ “Рьорих”.
Получихме предложение за участие едва миналата седмица, екипът и учениците откликнаха с вълнение и ентусиазъм. Времето за подготовка е изключително кратко, но вярваме, че ще се справим. Коледната приказка влиза в класните стаи на всички ученици и ще бъде оползотворена и като инструмент за развитие на речевите умения, паметовите възможности, музикалната култура и екипните умения на учениците от предучилищен до пети клас. По-големите ученици ще се включат с вокални изпълнения и проектни задачи.

Линк към събитието: Пак ще бъде Коледа

Благотворителният концерт “Пак ще бъде Коледа” ще се състои на 08.12.2023 г., петък, от 19.30 ч. в Сити Марк Арт Център. Цена на билетите – 20 лв.
Можете да заявите присъствие и брой билети през формуляра до 04.12., понеделник: https://forms.gle/o3s4fxcQR52xDzfQ8

Предвид благотворителната кауза на концерта в полза на децата в неравностойно положение от “Музиката вместо улицата” билети се закупуват от всички ученици и възрастни. Сумата за билетите се внася в офиса на училището или по банков път до вторник, 5 декември.

В този ден учениците ще имат занятия в училище, а УИКС ще се проведе на самия концерт.

 

 • Проектно-базирано учене

Във връзка с ПБО можете да прочетете повече за проект по литература на учениците от 11 кл., който изисква от тях да намерят в съответното литературно произведение от задължителната програма своя детайл, своята гледна точка, свое вдъхновение. Примерите са много и с различни произведения („Железният светилник“, „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“ и фейлетона „Бай Ганьо журналист“), като ще можете да ги видите в поредица от публикации на страницата ни във фейсбук.

Един от най-впечатляващите проекти е този на Жасмина Костова. Тя направи свое проучване и изработи професионална брошура за паметника на Алеко Константинов на улица „Витошка“. Жаси подари на съучениците и на преподавателите си своето изделие. Проектът може да бъде от полза за всички, които искат да узнаят повече за този популярен паметник в центъра на столицата, както и за самия Алеко – забележителна, уважавана личност в българската култура.

Ръководител на тази проектна линия е мис Ценка Кучева – учител по БЕЛ в Училище „Рьорих“.

 • Олимпиада по математика

На 9 декември от 9 ч. ще се проведе общинският училищен кръг на олимпиадата по математика, в която могат да участват ученици от 4 до 12 кл. Всички участници трябва да попълнят декларация за информирано съгласие – за учениците под 16 години тя се попълва от родителите, а за тези над 16 години се попълва от самите ученици. Линк към тях можете да откриете в Училищен бюлетин №12.

 

С пожелание за приятни почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“