Училищен бюлетин №14

Училищен бюлетин №14

Уважаеми родители,

Настоящият бюлетин включва информация за:

Обзор на седмицата

 • Учене извън класната стая – 8 клас, 5 декември

През изтеклата седмица, учениците от 8 клас, които са отделна група в програмата за учене извън класната стая, учиха Къща музей „Панчо Владигеров“. Посещението им в къщата музей е част от изследователски проект, за който учениците са разделени в два екипа. Преди посещението те се подготвиха чрез видеофилм и беседа от учителя по музика за живота и творчеството на именития български композитор. Бяха впечатлени от факти, като приятелството му с Айнщайн и Караян и приносът му към развитието не само на българската, но и на европейската култура. Предстоят срещи на ученическите екипи, консултации с учители и структуриране на изследователски продукт. Вярваме, че това е начин, учениците ни да бъдат ангажирани и мотивирани да разширяват знанията и компетентностите си. Повече за посещението вижте тук: „Панчо Владигеров“ 8 кл.

“Пак ще бъде Коледа” – концерт-спектакъл на Костадин Георгиев-Калки и Мартина Табакова с участието на ученици от Националното музикално училище и ученици от ЧСУ “Рьорих” – 8 декември, Сити Марк Арт Център

Възхитителна беше сценичната изява на най-малките ни ученици! Поздравления и за Елена, 8 клас и Калина, 9 клас за ключовата им роля в спектакъла! Благодарим на участниците за свежестта и удоволствието, с което се посветиха на подготовката за събитието! Адмирации за учителите Евелина Кръстева, Златина Димитрова и Симона Попова. За изумително кратко време те вдъхновиха и подготвиха учениците, които от своя страна очароваха публиката с артистично присъствие и искрено детско забавление. Благодарим на Дарин и Найден от 10 клас, които бяха безценна организационна подкрепа на събитието! Щастливи сме също, че училищната ни общност беше представена в залата от 58 ученици, родители и учители. Още 15 билета бяха допълнително закупени в подкрепа на благотворителната кауза. 15% от стойността на всеки билет е предназначена за  благотворителната кауза – Проект “Музиката срещу улицата” на г-н Георги Калайджиев, именит цигулар, който дарява инструменти и обучение по солфеж и история на музиката на деца в неравностойно положение. Искрена благодарност към всички, които допринесоха!
Пак ще бъде Коледа

 • Олимпиада по математика

На 9.12., събота, се проведе общинския кръг на олимпиадата по математика. Поздравяваме явилите се за куража и интереса към математиката. Всяко участие в подобни предизвикателства носи ценен опит и калява характера. Ще очакваме с нетърпение резултатите. Ще разчитаме на по-голям интерес към следващите олимпиади по предмети.

Предстоящо от училищния календар

 • Пробни тестове НВО и ДЗИ

Напомняме за следните пробни тестове ДЗИ и НВО:
11.12., понеделник, 12 кл. ДЗИ Английски език
14.12., четвъртък, 4 клас НВО БЕЛ

Резултатите от изминалите пробни тестове са нанесени в електронния дневник. При въпроси и необходимост от допълнителна информация, можете да се обърнете към учителите през Школо. Напомняме и за възможността да заявите при нужда и виртуална среща с учител през линка: https://forms.gle/P9y23eeT3QtdD2bs7  Контактът помежду ни е ключов за успеха на учениците и спокойствието на средата.

 • Учене извън класната стая за 4 -7 клас

ПК-3 клас – редовни учебни занятия в училище

4 и 5 кл. – Музей „Земята и хората“, 15 декември

Часовете по Човек и природа и География в музея “Земята и хората “, където се съхранява най-богатата колекция на минерали на Балканите! В специално оборудван геоложки кабинет децата ще могат нагледно и с помощта на специалист от музея да си отговорят на въпроси като: Какво се крие във вътрешността на Земята?; От какво са съставени скалите и как се образуват?; Как да ги разпознаваме и носят ли ценна информация? Ще имаме възможност да разгледаме и прекрасната експозиция на музея.

6 и 7 кл. – Къща музей „Ив. Вазов“, 15 декември

Какъв нов поглед към творчеството и личността на Иван Вазов ще ни даде къщата – музей? Ще ни разкажат след посещението учениците от 6 и 7 клас.

 • Пробен ден за първолаци – 14 декември

На 8 декември обявихме официален старт на кампания „Нов прием 2024/2025 учебна година“. Актуализираните финансови условия за обучение за предстоящата учебна година са разпратени в групите по класове и качени в училищния сайт – Такси и финансови условия.

В четвъртък, 14 декември, към децата в училище ще се присъединят бъдещи първокласници, чиито семейства са заявили вече интерес и с които е проведена първа информационна среща. Предстоят още такива групови или индивидуални пробни дни за кандидатстващи ученици в различна възраст.

Един от знаците за успеха и качеството на едно училище е чувството за принадлежност. Вярваме, че имате основание с гордост да споделяте за училището на вашето дете. Ако имате идеи за това как да ставаме още по-разпознаваеми и привлекателни, с радост и внимание бихме ги обсъдили. Пишете ни!

Коледен календар

Коледният ни календар е програма за учебните ни занятия по милосърдие, креативност и празничен дух. Ще посветим време и на честен обзор на годината зад гърба ни, както и на посяване на намерения за идната.

 • Конкурс за най-красива коледна класна стая

Класните стаи вече греят в коледна украса! Всички класове с помощта на своите класни ръководители вложиха изключително желание, креативност и добра енергия. Предстои трудният избор за най-красива стая – тя ще бъде обявена в последната седмица преди ваканцията, като всеки клас победител от начален, прогимназиален и гимназиален етап ще получи специален подарък. ☺

 • Участие на Вокално студио „Рьорих“

На 16 декември Вокално студио“Рьорих“ ще има изява, по традиция, на сцената на Немски коледен базар с начало 17 ч. Участието на ЧСУ “Рьорих” в Немски коледен базар е част от културния ни календар още от 2014 г. Децата радват публиката на Немски коледен базар в навечерието на Коледа с песни из репертоара на български и чужди изпълнители, както и със свои авторски песни. Изявата ни е чакана с нетърпение! Заповядайте да споделим една вечер преди Коледа с приятна музика, аромат на шоколад и празнично настроение! Поканете и приятели. 🙂

 • “Коледа за баба”

Както писахме в предишен бюлетин, и тази година участваме в инициативата “Коледа за баба” – чудесна възможност заедно с децата да направим този мил жест към възрастните хора, да проявим милосърдие и доброта! Може да се включете и вие, родителите! Можете да напишете кратко пожелание на картичката, както и малкото име и възрастта си. Не се ограничавайте до едно произведение. Развихрете въображението си и творете със сърце! Картичките ще събираме до 15 декември, за да имаме време да изпратим в срок на организаторите.

 • Коледа край камината за гимназията – 19 декември

Това е следобедът, в който гимназистите се събират край запалената камина в училище в уютни предколедни занимания, създават кулинарни шедьоври и се забавляват.

 • Коледен чай с мис Радка

От 18 до 21 декември от 10 до 12 часа всеки ученик и учител е добре дошъл на чай в кабинета на мис Радка. Единственото условие, което съпровожда поканата е гостът да е помислил предварително и да е готов да сподели своя мечта, намерение или проект за новата 2024 година. Очакваме обилен предколеден валеж от смели мечти и намерения!

 • Коледна работилница за чудеса за учениците от ПК до 7 клас – 22 декември

Вълнуващият последен учебен ден за годината, в който елхата блести, всички са развълнувани заради подаръци, празнични ритуали и коледни курабийки. Очаквайте подробности.

С пожелание за уютна зимна неделя,

Екипът на Училище „Рьорих“