Училищен бюлетин №18

Училищен бюлетин №18

Уважаеми родители,
Месец януари е изпълнен с много събития и важни учебни дейности, информация за които можете да следите в редовния ни училищен бюлетин:

Обзор на седмицата

 • Олимпиади по история и география

Увлечените от историята и географията ученици от 5, 6 и 7 клас се явиха на общински кръг на олимпиадата по тези предмети. Поздравяваме ги за куража и ентусиазма.
За втори кръг на олимпиадата по история се класират: Владимир Минчев 6 клас, Димитър Андреев 7 кл. и Кирил Янков 7 кл. Радваме се на техния успех и се надяваме да ги видим и на Националния кръг!
Очаквайте резултатите от олимпиадата по география в следващия бюлетин.

 • Учене извън класната стая

 Предучилищен – 7 клас 12.01., петък, х. БалканиТи

Хижа БалканиТи ни приюти в прекрасния зимен ден, за да проведем часовете по английски език, изобразително изкуство и математика. Децата направиха и кратък планински преход от хижата до поляната на Златните мостове, където на воля се спускаха с шейни.

 

Предстоящо от училищния календар

 

 • Представяне на проект “Рьорих Ленд” 

Съвсем малко остана до голямото събитие – “Рьорих Ленд” – инвестиция в бъдещето!, което предстои в понеделник – 15 януари. Събитието ще протече в две части:
I част – Презентационна, в която проектът ще бъде представен от различни перспективи: образователна, архитектурна, финансова, екологична
II част – Откриване на изложба на наши възпитаници и нетуъркинг

Публикуваме отново регистрационната форма: https://bit.ly/3RRmrZq

С радост представяме тримата художници, чиито творби ще видите на изложбата. Тя ще бъде открита от известния български художник Светослав Стоянов-Свесто. За повече по

Лили Панова

Лили е момиче, което разговаря със света и хората единствено чрез своите картини. Вероятно затова те са толкова пъстри, различни, всеки образ е смел и категоричен, от тях струи неудържима енергия. Напомнят на цветна експлозия, пресъздадена чрез мекотатана масления пастел, който придава една особена кадифеност на картините.
Лили е в 9 кл. през настоящата учебна година и е част от Програмата за приобщаващо образование на Училище “Рьорих”. 

Евелина Маринова

Изящен, нежен, деликатен рисунък с изключително внимание към детайла. Белота и пастелност в цветовата гама, които подчертават посланието в картините на Ева – крехкостта и ранимостта са ценност, която трябва да пазим. А рисунките на Ева ни помагат да ги видим в света около нас. Евелина е възпитаник на Училище “Рьорих” от 1 до 7 кл., след което продължава образованието си в Национално училище по изящни изкуства “Илия Петров” в София. В момента е ученичка в 8 кл.

Елена Върбанова

Елена е ученичка в 11 кл. В Училище “Рьорих” тя е от 3-годишна възраст до днес. 🙂 Монохромността на картините, мащаба на образите излъчват дълбочина и приканват към размисъл. Картините на Елена те дърпат за ръкава, не можеш просто да ги отминеш с един поглед – приковават вниманието ти, задават ти въпроси, към които не можеш да останеш безразличен. Елена споделя, че чрез изкуството вижда, разбира и осмисля света.

Организация на учебния ден на 15 януари

Във връзка с вечерното събитие, учебният ден за всички ученици ще приключи по-рано – в 13 ч. Училищният транспорт ще тръгне от училище в 13 ч. и ще върне учениците до 7 клас, които го ползват, по домовете им. Молим всички родители, които взимат децата си от училище, да го направят в интервала 12.45-13.00 ч. Ако имате въпроси или нужда от уточнения, не се колебайте да се свържете с офиса на училището.

 

 • Общински кръг олимпиади

В предстоящата седмица ще се проведат общинските кръгове на олимпиадите по: 

 • Английски език на 16.01., вторник 8.45 ч, за 8-12 клас; 
 • Философия на 18.01., четвъртък 12.45 ч, за 8-12 клас. 

Учениците ни са традиционно силни в тези дисциплини и се надяваме участниците и този път да демонстрират своите умения.

За участие е необходимо попълване на декларация за информираност от родителите:
Декларация олимпиади

 

 • Срочни тестове 15.01.-26.01.

В периода 15.01. – 26.01. ще се проведат тестове за равносметка в края на първи срок. График на провеждането можете да проследите по линка: График срочни тестове_Януари’24

 

 • Учене извън класната стая

Скъпи родители, напомняме за възможността да се включите в проекта “Предизвикай се” или УИКС за родители. Заповядайте заедно с учениците да участвате в заниманията по време на ученето на открито през идната седмица:

 • 16.01., вторник, 13 ч. – 9, 11 и 12 кл. Японски културен център KOKORO 
 • 18.01., четвъртък, 13 ч. – 10 кл. Политехнически музей: изнесени учебни часове по физика по темата “Електричество и магнетизъм”
 • 19.01., петък, 11 ч. – ПК-5 кл, ще караме кънки на Ледена пързалка “Юнак”.
  Моля, попълнете анкетата, за да имаме предвид уменията на децата и размера на обувките: https://forms.gle/HhuvF3dqzjePdpnm9

За повече информация около тези и други вълнуващи събития, следете фейсбук страницата на училището: ЧСУ “Рьорих”


Напомняме за:

 • Зимен лагер 06.02.-09.02.2024

Наближава времето и за традиционния зимен лагер, част от учебната програма и училищния иновативен проект Учене извън класната стая, който ще се проведе в к.к Мальовица, в Хотел Алпинист.

В онлайн групите на класовете изпратихме Заявка за присъствие на Зимния лагер: https://forms.gle/FwGH9X96xBe8onTE6. Моля, ако не сте имали възможност да я попълните, да го направите в рамките на деня. Програмата включва учебен материал за различните възрастови групи, подбран от учебното съдържание по класове. По време на лагера ще се проведе и следващият модул за гимназисти от програмата за гражданско образование и личностно развитие по иновативен проект “Петте елемента”. При отсъствие ще е необходима извинителна бележка.

Цената е 460 лева и включва три пълни пансиона, транспорт, застраховка, учебна и туристическа програма. Очакваме да заявите участие и да внесете сумата най-късно до 19.01. Прилагаме декларация, която молим да върнете попълнена в същия срок.
Декларация Зимен лагер Мальовица

 

С пожелание за уютни почивни дни,

Екипът на ЧСУ „Рьорих“