Училищен бюлетин №20

Училищен бюлетин №20

 

Уважаеми родители,
Днешният училищен бюлетин ще ви запознае със събитията от изтеклата седмица и информация за важното, което ни предстои занапред:

Обзор на изтеклата седмицата

 

 • Олимпиади по английски език, философия и БЕЛ

С радост съобщаваме резултатите от олимпиадите по английски език и философия.

На Областния кръг по Философия наши представители ще бъдат:

🌿Атанас Маринов 10 кл. 

🌿Сергей Колотик 10 кл.

🌿Калина Забуртова 12 кл

🌿Борис Начев 12 кл.

Класираните за следващ кръг на олимпиадата по английски език са:

🌿Боряна Горинова 8 кл.

🌿Златомир Асенов 8 кл.

🌿Стела Танова 8 кл.

🌿Мартин Колев 9 кл.

🌿Марина Паунова 10 кл.

Поздравления за достойното им представяне. Желаем им успех!

През изтеклата седмица се проведе олимпиадата по БЕЛ за 5-12 клас, резултатите от която ще разберете в следващия бюлетин.

 

 • Учене извън класната стая 

23.01., вторник, 8 клас в Национален исторически музей – Праисторическа епоха и Тракийско изкуство и култура

Във вторник се върнахме назад във времето с оригинални артефакти от епохите на Палеолита, Мезолита и Неолита. Потопихме се в началото на първата земеделска цивилизация в Европа – Дунавската цивилизация, видяхме и най-старото обработено злато в света – това на Варненския некропол, както и артефакти от най-стария неолитен град в Европа – Провадия, който е от 6 300 г. пр. Хр. Говорихме също за епохата на “Тракийските царе”, като разгледахме съкровищата, свързани с времето на разцвет на тракийската култура, митология, бит и забавления.

26.01., петък, Планетариум – “Слънцето – нашата жива звезда” и “От Земята към Вселената”
Ученици от различни възрасти имаха възможност да пътуват виртуално сред звездите и да затвърдят своите познания, свързани с необятната тема за Космоса, част от учебното съдържание по учебния предмет Човек и природа.

Следете страницата ни във фейсбук за повече информация във връзка с двете събития: ЧСУ “Рьорих”

 

Предстоящо от училищния календар

 

 • Онлайн родителски срещи за 7, 10 и 12 клас – 30.01., вторник

Родителските срещи са посветени на предстоящите НВО и ДЗИ – стратегическа подготовка и резултати, както и административна информация. Те ще се проведат при следния график:

 • 17-17.45 ч. – 7 кл.
 • 17.45 – 18.30 – 10 кл.
 • 18.30 – 19.15 ч. – 12 кл.

 В деня на срещите ще споделим линк за включване в групите по класове. 

 

 • УИКС 02.02. (петък), ПК -5кл. Национален Исторически музей

Децата ще имат интерактивен урок по наблюдателност – “Зад завесата на времето” в Историческия музей от 14 ч.. Ще се научат да извличат информация от експонатите в музея със специален акцент върху личността на Левски в месеца на неговата гибел.
Тръгване от училище в 13.30 ч., връщане 15.30 ч.

 

 • Иновативен проект – “Междупредметие”

Училище „Рьорих“ подготвя нов иновативен проект, който предстои да бъде входиран в Министерство на образованието и науката. Иновацията се нарича “Междупредметие” и е новаторска практика на учители от ЧСУ “Рьорих”, която трансформира представянето на учебното съдържание и променя начина на учене и мотивацията на учениците. Както знаете, тя вече беше осъществена като пилотна практика с общо три издания досега с учениците от 8 до 12 кл. /2 през изминалата учебна година и 1 през настоящата/. Целта ни е да бъде въведен като иновативна практика на обучение за всички класове през 2024/2025 учебна година – от подготвителен до 12 клас.

Основните цели на „Междупредметие“ са да представим познанието в неговия по-цялостен, по-истински вид. Възстановяваме разкъсани връзки между предметите и създаваме нови такива, за да подкрепим учениците в изграждането на холистичен модел на знание, критично мислене и трайност на усвоеното в занятието. Обвързваме теоретичните постановки с практически задачи за учениците, както и с размисли по посока на реално съществуващи, значими проблеми – тоест с реалния живот. Занятието развива разнообразни умения: за работа в екип, да се търсят решения на нетрадиционни, креативни задачи, за справяне с предизвикателства, като се използват инструменти от различни области на познанието. Избрахме точно тази практика, защото смятаме, че тя отговаря в голяма степен на съвременните търсения в образованието за междупредметна свързаност и практическа обвързаност.

Процедурата за представяне на иновация в МОН изисква попълване на декларация за съгласие от родителите. Декларацията можете да намерите тук: Декларация_родител Иновации

Очакваме да ни я върнете сканирана по мейл или на хартия в понеделник – 29 януари. 

Важно! Декларация не попълват родителите, чиито деца ще бъдат в 1, 5 или 8 клас през следващата учебна година – 2024/2025 г. 

 

Напомняме за:

 

 • Записване за учебната 24-25 г

За записване за новата учебна година е необходимо да се свържете с офиса на училището, като процедурата може да бъде осъществена и електронно по мейл.
Напомняме за новата опция “Bring a Friend”/”Доведи приятел”, която носи 5% отстъпка от таксата за обучение. Финансови условия 2024-2025

 

 • Обратна връзка за обучението и развитието на учениците

Както всяка година в началото на м. февруари семействата ще получат индивидуална обратна връзка от всеки учител с информация за обучението и развитието на учениците за периода на първия учебен срок.

 

 • Зимен лагер 06.02.-09.02.2024

Във връзка с наближаващия зимен лагер в красивата Рила планина, к.к. Мальовица,  прилагаме отново декларацията и списък с нещата, които не бива да забравяме.
Декларация Зимен лагер Мальовица

Какво не бива да забравям за зимния лагер

 

 • Проект “Рьорих Ленд” – инвестиция в бъдещето!

На финала на нашия бюлетин е темата за Проект “Рьорих Ленд” – инвестиция в бъдещето. Всички заинтересовани могат да:

 • достъпят документален запис на събитието на нашия YouTube канал през следния линк;
 • да разгледат и професионална фотогалерия, уловила значими делови и емоционални мигове от събитието.

Ще се радваме, ако попълните кратка анкета за обратна връзка, която ще ни помогне да придобием реален поглед на оценка ви за нашия труд, работа и предстояща реализация. За нас тя е ценен ресурс и компас!


С пожелание за уютни почивни дни,

Екипът на Училище “Рьорих”