Училищен бюлетин №21

Училищен бюлетин №21

 

Уважаеми родители,

Предлагаме ви актуална информация от училищния живот:

 • Учебни успехи

Поздравяваме учениците, които се класираха за областните кръгове на олимпиадите по:

 • География и икономика – Димитър Андреев и Кирил Янков от 6 кл. и ., Виктор Александров и Димана Димитрова от 7 кл.;
 • История и цивилизаци – Димитър Андреев и Кирил Янков от 6 кл.;
 • Философия – Елена Василева и Сергей Колотик от 10 кл., Борис Начев и Калина Забуртова от 11 кл., Мила Гайтанджиева от 12 кл.

 

 • Предстоящи олимпиади

Разчитаме на вашето насърчение към децата и на семейната организация, за да ги доведете в съботния ден до училище.

 • Общински кръг на олимпиадата по БЕЛ – 21.01., начало 9 ч. за учениците от 5 до 12 кл. вкл.;
 • Национална олимпиада за четвъртокласници „Знам и мога“ – 21.01., от 9 ч. до 10.30 ч.

Олимпиадата „Знам и мога“ е предназаначена само за ученици от 4 клас и включва тестови задачи от всички предметни области. През изминалата седмица децата се запознаха с формата. През идващата ще продължат по тематични области да работят и анализират със своите учители типовете задачи, предвидили сме и време за пробен тест.

 • Срочни тестове

Напомняме, че от 16 до 23 януари ще се проведат срочни тестове за учениците от 1 до 12 кл. На споделения линк можете да откриете график за тях: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IQGVH5C7MNJ2VzrllRclpNVk2aec9ZqwU2qGNIRc1lo/edit?usp=sharing

 • Родителски срещи

Напомняме, че предстоят родителски срещи за 7, 10 и 12 клас. Присъствието ви е изключително важно, тъй като водеща тема на срещите ще бъдат НВО и ДЗИ – подготовка и стратегия за успешно представяне, запознаване с административно-организациони детайли:

 • За 7 кл. – 19 януари, 17.30 ч., присъствена;

Важен акцент в срещата ще бъде и представянето на иновативния ни, уникален за българската образователна система и изключително успешен учебен план за първа гимназиална степен, обхващаща 8-10 клас.

 • За 12 кл. – 18 януари, 17.30 – 18.15 ч., онлайн;
 • За 10 кл. – 18 януари, 18.15 – 19 ч., онлайн.

В деня на срещите в онлайн групите на класовете ще публикуваме линк за включване.

 • Учене извън класната стая

ПК – 5 кл.  – 20.01., петък

Какво трябва да знаем за влечугите? По какво се различават от останалите групи животни? Навсякъде по света ли се срещат? Колко вида влечуги има в България? Има ли видове, които са изчезнали от българската природа? Всичко това и още много интересни факти ще научим от д-р Емилия Вачева в часа по Човек и природа, който ще се проведе в Националния природонаучен музей.

8 – 12 кл. – 17.01., 14 ч., вторник

“Изкуството се задъхва от недостиг на нежност. Абстрактното изкуство помага да се види незримото, да се отдели безкрайното от ограниченото”. Тази мисъл на американския художник Аршил Горки се обръща към една от най-съществените страни на абстрактното изкуство – неговата иманентна освободеност и полет на духа. Още интересни мисли, разсъждения и авторски творби, свързани с абстрактната живопис ще представи  художникът Светослав Стоянов с изложба и беседа в училище на тема “От абстракция към абстракция: пътят на един художник”.

 • Представяне на образователния модел на ЧСУ „Рьорих“ в ЧДГ „Мила“

В началото на седмицата екип от нашето училище имаше възможността да представи своя образователен модел пред родителската общност на ЧДГ „Мила“. Благодарим за гостоприемството и проявеното внимание към нашето училище. Повече за духа на срещата вижте тук:  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0iaDveqsHkP9UAaBVeWJ5YjsZ3jmN2oLuvUVGSHQU6np6o1UN97r2YvzunMHRDUPUl&id=100063570326897

 • Ученически конкурс

Предлагаме на вашето внимание много интересн конкурс за ученици на възраст между 11 и 15 години за едноседмичен престой в Space Camp Turkey. Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey е да мотивира млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Всеки, който проявява интерес може да се обърне към мис Александра Атанасова, за да го подкрепим в следващите стъпки.

Още детайлна информация за конкурса можете да откриете тук: https://spacecamp.cct.bg/about_the_camp/

С пожелание за уютни почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“