Училищен бюлетин №27

Училищен бюлетин №27


Уважаеми родители,

Моля, запознайте се с информацията от настоящия бюлетин.

🌿Повод за гордост! Гордеем се с Боряна Горинова 8 кл., която се представи отлично на Областния кръг на олимпиадата по английски език. Вярваме в нейния талант и способности за бъдещи успехи.
Вижте повече на фейсбук страницата ни: Повод за гордост – Боряна Горинова 8 кл.

🌿Кампания Нов прием.
Първият от поредицата уебинари – “Успехът започва от училище”, се състоя на 30.03., събота, със завидно участие и интерес. Екипът запозна отблизо участниците с:

 • Ученици и учители от ЧСУ “Рьорих”;
 • Смисъл, заряд и начин, по който се внедряват и реализират иновациите в ЧСУ “Рьорих”;
 • Какво за нас е “подкрепяща образователна среда” и как я имплементираме и използваме в учебния процес;
 • Проект “Рьорих Ленд” – визия за бъдещето.

  Благодарим на Зорница Трифонова (майка на Владислав от 5 клас) за искрените и топли думи за училището.

  На 16 април, вторник, ще се проведе пробен ден със специална програма за заявилите участие ученици. Повече за този ден можете да прочетете през линка – Пробен ден 16.04.2024

  Очаквайте следващия – втори уебинар от кампанията на 27 април, събота, от 16.30 ч.
  II-ри Уебинар – “Успехът започва от училище” – 27.04.2024

  Молим отново да споделите с приятели и съмишленици и двете събития – пробен ден и втори уебинар от кампанията Нов прием!

🌿Иновативен проект Междупредметие
Нашият новаторски проект “Междупредметие” е избран за една от 100-те ефективни ПБО практики в тазгодишното издание на “Добрите практики на фокус” в най-голямата платформа с полезни и практични ресурси и обучения за учители и директори, Prepodavame.bg – от учители за учители.
Създателите на проекта вярват, че “Междупредметие”е надежден модел за творческо учене в бъдещето.
Ако ви харесва нашата добра практика – Междупредметие – гласувайте за нея в конкурса на Prepodavame.bg:  Междупредметие

🌿Партньорски проект ЧСУ “Рьорих”  и Фондация “За чудо и приказ”

Споделяме за нова проява на социална отговорност на ЧСУ “Рьорих”, Фондацията към училището “За чудо и приказ” и и Фондация “Новите деца”, гр, Варна. Заедно създадохме значим партньорски проект с финансовата подкрепа на Фондация Либенау, Германия.

Темата на проекта е “Моят път в подготовката за трудова реализация: Младежи с разстройство от аутистичния спектър (РАС) и специални образователни потребности подобряват стартовата си позиция в професионалния живот”.

В рамките на 18 месеца, 18 младежи с РАС и специални образователни потребности ще се запознаят с различни сфери на работа за практическа ориентация в рамките на образователна мярка за професионална подготовка.

Повече за проекта можете да прочетете на фейсбук страницата ни: Партньорски проект – ЧСУ “Рьорих” и Фондация “За чудо и приказ”


Обзор на изтеклата седмицата

 • Пролетна ваканция: 30.3.24 (за 12-ти клас: от 5.4.24) – 7.4.24

Заслужена почивка за учениците от ПК до 12 клас. Очакваме ги отново в училище на 8 април, заредени с енергия за нови знания.

 • Пробни ДЗИ 12 клас – 01.04. и 03.04.
  На 01.04. и 03.04. дванадесетокласниците се посветиха на провеждането на пробни зрелостни изпити по Английски език и БЕЛ.

 

Предстоящо от училищния календар

Можете да следите Училищните събития в сайта на училището, секция  Календар и при желание да го синхронизирате със своя личен гугъл календар.

 • УИКС

🌿09 април, вторник, среща на 9, 11 и 12 кл. с поетесата Мария Донева
В месеца, когато празнуваме Световния ден на Книгата гимназистите ще имат удоволствието от 13.30 ч. да разговарят с Мария Донева – автор на над 15 книги със стихотворения и кратки разкази и преводач на детски книги от английски език. Освен стихове и разкази авторката пише пиеси и текстове на песни. Ученици, очакваме вашите смислени въпроси към поредния ни безценен гост.

🌿12 април, петък, 2-5 кл., 13 ч.

Децата от 2-5 кл ще проведат занятия в Ботаническа градина (Околовръстен път), където ще надникнат в света на кактусите и техните уникални приспособления за живот в най-сухите места на света. Тема на занятията ще бъде – “Пустините – как растенията оцеляват”.

🌿12 април, петък, 6 кл., 13 ч.

Шестокласниците ни ще посетят дърводелското ателие на Леонид Дружинин – майстор дърводелец. Там те ще могат да усвоят някои от тънкостите на този прекрасен занаят и сами да си изработят дървени фигури.
Повече вижте тук: Дърводелска работилница
Осигурен е транспорт само на отиване, поради по-късното приключване на занятието, молим, родителите да вземат децата от 6 кл. в 15 ч. от самото ателие – ул. “Богдановец” 20, кв. “Крива река”.

Останалите ученици от ПК, 1 кл. и 7 кл. ще имат занятия в училище.

🌿12-15 април, Екскурзия до Австрия, 11 и 12 клас
С помощта на мис Елица Парикян учениците от 11 и 12 кл. ще имат възможност няколко дни да пътешестват из Австрия.
Програмата можете да видите тук: Екскурзия Австрия 11-12 кл.

🌿Патронен празник, 15 април, понеделник

Предстои патронният празник на училище “Рьорих”. На този ден фокусираме вниманието си върху грандиозния принос на фамилия Рьорих към световното културно наследство. Датата 15 април е специално избрана, защото на този ден през 1935 година е подписан Пакта Рьорих – международен договор за мир и закрила на паметниците на културата. Пактът Рьорих единствен регламентира защитата на културното наследство както по време на война, така и в мирно време.

Празникът ще бъде отбелязан с еднодневна екскурзия до с. Байлово. Там ще отличим възпитаници на училището със значими успехи и принос към общността. Със заповед на директора 15 април е присъствен неучебен ден по случай патронния празник.

До 10 април е необходимо да внесете таксата за участие в екскурзията (транспорт, храна и такса музей): ПК-7 кл. – 22 лв; 8-10 кл. – 30 лв.
При налични свободни места можем да включим и желаещи родители.

Можете да заплатите таксата по банков път или в брой на касата на училището.
Моля, потвърдете присъствието на вашето дете като попълните следния  формуляр: https://forms.gle/eK7pZ66EvnAYvij39

За всички участници ще има осигурен сух пакет от Дон Био. Учениците е необходимо да разполагат със своята тетрадка за УИКС, химикал, леки и удобни обувки, шапка за слънце.


🌿Конференция ЕКНАЙС, 17-19 април.
Тази година Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) ще бъде домакин на годишната конференция на Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища (ЕКНАЙС)

Събитието ще се проведе в периода от 17 до 20 април 2024 година и е с отворена регистрация за всеки, който се интересува от съвременните тенденции в развитието на европейското образование и свързването с лидери в областта от цяла Европа. Линк регистрация: https://ecnais.org/form/

Над 50 делегати от 15 европейски страни, както и 50 младежи гимназисти, ще се присъединят към събитието. Това е уникална възможност за обмен на идеи и опит между училищата и асоциациите, членове на ЕКНАЙС, сред които е и ЧСУ “Рьорих”. За повече информация вижте програмата тук – https://shorturl.at/msBH4


🌿Международен пролетен ученически дискусионен форум

Юбилейното XX-то издание на Пролетния ученически дискусионен форум тази година ще е международно и ще бъде част от международната конференцията на ЕКНАЙС /Европейски Съвет на Националните Асоциации на Независимите Училища/.
Темата на форума е „Учениците  имат значим принос в изграждането на училищната идентичност“. В изтеклата седмица в училище бе проведен предварителен дебат по темата на английски език. Победителите в дебата са: Марина Паунова 10 кл., Цветозар Цветков 10 кл. и Атанас Маринов 11 кл., които ще представляват ЧСУ “Рьорих” на събитието. Училището поема всички разходи по регистрацията и участието им.

Повече информация вижте тук: Международен пролетен ученически дискусионен форум


🌿Гости в училище “Рьорих” – Стю и Кандис Семигран, 18 април, четвъртък

Стю Семигран е президент и съосновател на Фондация EduCarе с повече от 30-годишен опит като учител, разработил и водил обучителни програми за младежи и възрастни в образователни среди по целия свят. Той е обучил хиляди млади хора, професионалисти, преподаватели и родители в развитието на лидерство, превенция на отпадането от училище, разрешаване на конфликти, превенция на насилие, изграждане на екипи, самочувствие и програми за учене чрез услуги.
Нашите ученици от 8-12 клас ще имат привилегията да участват в обучителна сесия в училище на 18.04, четвъртък, от 15.00 до 16.30 ч.

Каним родителската и ученическата общност на 10 април, сряда, на отворена среща със Стю и Кандис и представяне на тяхната книга: “Да направя най-доброто от мен”.
Линк към регистрацията за събитието на 10.04.: https://educarebg.com/

Повече информация можете да видите на фейсбук страницата ни: Стю Семигран и Фондация “EduCare”.


Календарът ни за април е богат на вълнуващи събития, за които ще ви информираме своевременно. Моля, следете училищния бюлетин и училищните групи във вайбър и месинджър за повече подробности.

С пожелание за приятна почивка,

Екипът на Училище “Рьорих