Училищен бюлетин №32

Училищен бюлетин №32

 

Уважаеми родители,

Честито Благовещение! Бъдете здрави и само благи вести да получавате!

Ето актуална училищна информация за:

  • Пролетен ученически дискусионен форум

23 март 2023 г., ХХ-ти Пролетен ученически дискусионен форум – можещи, знаещи, уверени в себе си и в своите възможности млади хора, които демонстрираха качества, надхвърлящи възрастта им: умение за бърз анализ и синтез на информация, самообладание, езикова култура, уважение към опонента. 54 гимназисти от 8 частни училища участваха в юбилейното издание на Пролетния ученически дискусионен форум и дебатираха по актуални обществени теми. Форумът излъчи отбор победител – този на ЧАЕГ „Проф. Иван Апостолов“- и номинира 12 индивидуални участници, сред които ще бъдат селектирани 5. Трима от тях ще представят България през месец април на Международния ученически дебат в Португалия по време на ежегодната среща на ЕКНАЙС.

Горди сме, че сред номинираните участници са четирима ученици от Училище „Рьорих“ – Калина Паунова от 8 кл., която е и най-младият номиниран участник, Елена Върбанова от 10 кл., Атанас Маринов от 10 кл. и Борис Начев от 11 кл.

Благодарим на всички гимназисти, които в този ден бяха в Нов български унивеситет и показаха своите знания и  умения и подкрепиха организацията на Форума.

  • Ден на сугестопедията в Училище „Рьорих“ – 27 март, понеделник

Както вече ви информирахме в Училищен бюлетин №31, 27 март ще посветим с поредица от събития на метода на класическата сугестопедия, прилаган в Училище „Рьорих“. Напомняме и ви каним още веднъж да споделите с нас:

Открити уроци по БЕЛ и АЕ 9- 13 ч. – те ще дадат възможност да видите как работим с метода на Сугестопедия, как организираме и управляваме класната стая, как Сугестопедията се вписва в образователния модел на Училище „Рьорих“;

Празник на Буквите, 14.30 ч. – децата от ПК до 4 кл. ще покажат колко красиви са буквите и нашия език през техните очи и ум;

Прожекция на филма “Нещо необикновено се случва”, 17.30 ч. – филмът отразява прилагането на сугестопедичния подход в Училище „Рьорих“ и партньорското ни училище СУ “Л. Каравелов”, гр. Копривщица. Филмът е посветен на иновацията Класическа Сугестопедия в нашето училище, която с днешна дата е валидирана като подход за работа в образователния ни модел. След прожекцията предстои дискусия с интересни гости.

Споделяме линк за заявка за присъствие, която молим да попълните до края на почивните дни:  https://forms.gle/Drvrm2ENF9ausrQw6

 

  • Учене извън класната стая

ПК – 5 кл.

31 март, Детска къща „Слънчогледи“

7 – 12 кл.

На 02.04. /неделя/ от 16 ч. часовете по УИКС за 7-12 кл. отново ще се пренесат в прекрасната зала на Софийската опера и балет, където ще имаме възможност да се насладим на музиката на един от най-великите композитори – Джакомо Пучини в невероятно красивата и приказна история за принцеса Турандот. Преди събитието учениците ще имат възможност за специална среща с представители на трупата и оркестъра, за която ще ви информираме допълнително.

Цена на билета е 20 лв., краен срок за внасяне на сумата – 29.03./сряда/.

 

Отново с удоволствие каним родители и близки, с които заедно да се насладим на този вълшебен спектакъл.

 

  • Училищен проект „Междупредметие“

 

На 29 март /сряда/ предстои първото занятие в рамките на училищния проект за гимназисти „Междупредметие“. Проектът цели да покаже реалните връзки между различните учебни предмети и цялостността на човешко познание.  Занятията се провеждат няколко пъти годишно с учениците от всички гимназиални класове в  училището, обединени в екипи. Поставят се интерактивни задачи, свързани с учебните предмети БЕЛ, история, философия и математика, които са обвързани с обща тема и фокус. Разглежданите теми са с общочовешки и морален характер, значими във всички епохи. В резултат на проведените занятия ще се създадат методически учебни материали, готови за възпроизвеждане на уроците във всички училища. Първата глобална тема, която ще разработим в ден сряда заедно с учениците от 8 до 12 кл. е, „Човекът – пътят към личното и общественото щастие“.

 

  • Родителска среща

Напомняме, че на 4 април /вторник/, от 17.30 ч. в училищеще се проведе родителска среща за всички класове без 12-ти клас.

 

С пожелание за приятни почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“