Училищен бюлетин №38

Училищен бюлетин №38

 

Уважаеми родители,

Предлагаме ви актуална училищна информация за:

 • Учебен процес

Текущи учебни проекти

Част от образователния модел на Училище „Рьорих“ е вплитането в него на учебни проекти, свързани с теми от учебното съдържание за съответния клас. Чрез работа върху проектни задачи учениците надграждат теоритечните си знания, изследват и откриват техни нови аспекти и практическото им приложение. Развиват умения за търсене и събиране на информация, за анализ и синтез на научни факти и открития.

Ето част от текущите проекти, по които работят учениците:

4 кл. –  „Приказки от Орловото гнездо“ по Човекът и природата; темата е обвързана с  Учене извън класната стая днес в Зоологическата градина, където ще присъстват на беседа в образователния център на Зоопарка с ветеринарния лекар, грижещ се за хищните птици в него.

5 и 6 кл. – „Изработка на модели на геометрични тела – ръбести и валчести“ по математика;

7 кл. – „Велики математици“ – изготвяне на компютърни презентации;

10 кл. – Експресионистично календарче за 2023 по литература;

8-11 кл. – „Еретикът“ – историческа реконструкция на събития от средновековната българска история;

4-11 кл. – Културните традиции в испаноезичните страни по Испански език.

 

 • Учене извън класната стая

8-12 кл.

9 май, Музей на изкуството от периода на социализма

В Деня на Европа – символ на обединението на европейските държави, сътрудничеството между тях и премахването на граници, ще се върнем в съвсем близкото минало, когато за част от европейските страни и народи тези ценности не съществуваха поради репресивния комунистически режим, наложен в тях. Какво изкуство се създава в условията на диктатура като форма на управление? На този и други въпроси ще потърсим отговор в Музея. Посещението е обвързано с учебни теми по история, литература и изобразително изкуство.

Тръгване от училище в 12.50 ч.

ПГ – 7 кл.

12 май, Фолклорен фестивал „Нашите корени“

На 12 май Училище „Рьорих“ за поредна година ще участва във Фолклорния фестивал „Нашите корени“. В конкурсната програма с вокални изпълнения на народни песни училището ни ще бъде представено от момичета от 3, 4 и 7 кл. За целта те трябва да бъдат в 9 ч. в училище, откъдето с училищен бус, придружавани от мис Златина и мис Миглена, ще тръгнат към залата на Американския колеж, където ще се проведе фестивала. След края на програмата в 14 ч., участниците се връщат в училище. Всички участници момичета от посочените класове трябва да бъдат с бели блузи/ризи, обувки /не маратонки/, бял чорапогащник.

 

 • Училищен календар

11 май, Пролетен танцов бал

С огромно удоволствие ви каним на традиционния Пролетен танцов бал, на който учениците ни, облечени в изящни костюми, ще се носят леко по паркета в ритъма на валс, румба, ча-ча-ча и други латиноамерикански и стандартни танци. Заповядайте да подкрепите младите ни таланти с вашите аплодисменти, а в замяна те ще ви заредят с добро настроение! И за да бъде изживяването още по-удовлетворяващо, по традиция, събитието ще завърши с експресен урок по танци за всички присъстващи родители и гости 🙂 Участие в танцовата продукция ще вземат учениците от подготвителен до 7-ми клас с ръководител Пепи Владимирова. Танцовата феерия ще се състои на 11.05.2023 г. от 18 ч. в залата на “Дом на архитекта”, ул. „Кракра“ №11.

В този ден всички ученици от подготвителен до 7 кл. вкл. ще тръгнат след края на учебния ден в 16.30 ч. с училищните бусове към залата. Необходимо е всички танцуващи деца, идвайки на училище, да бъдат с направена прическа – момичетата с кок, а момчетата – с малко гел или лак за коса. Танцовите костюми и обувки, които закупихме с финансиране от Националната програма „Заедно в изкуствата“, ще имат своята официална премиера J

Часовете по плуване няма да се провеждат в този следобед.

 

 • Летен учебен лагер по иновативен проект Учене извън класната стая

Летният морски лагер ще се проведе в периода 1 – 5 юни вкл. Лагерът е форма  на активно учене извън класната стая и предоставя уникална възможност на учениците за неповторимо преживяване и придобиване на житейска зрялост, знания и компетентности.

И тази година ще ползваме прекрасната база на хотел Long Beach Resort & SPA  в с. Шкорпиловци. Long Beach Resort & SPA е комплекс от затворен тип, разположен в непосредствена близост до най-дългия плаж на Черноморския бряг и в самото подножие на Стара планина. Вярваме, че родителите, които миналата година споделиха с нас летния лагер, ще потвърдат отличните си впечатления от базата и програмата ни. Повече информация за хотела можете да намерите тук: https://www.longbeachresort.bg/

 

Цената е 495 лв и включва:

 • Настаняване на база 4 пълни пансиона (нощувка, закуска, обяд и вечеря в периода

1.06. – 05.06. 2023 г.

 • Учебна програма
 • Модули от иновативния учебен план на 8 и 9 кл.
 • Допълнителни спортни и творчески занимания
 • Транспорт
 • Застраховка
 • Ползване на басейн на територията на комплекса
 • Ползване на обезопасен морски плаж

Срокът за записване и внасяне на такстата за участие е 18 май (четвъртък).

 

 

С пожелание за красиви празнични дни,

Екипът на Училище „Рьорих“