Училищен бюлетин №7

Училищен бюлетин №7

 Скъпи родители и ученици,

На финала сме на още една наситена седмица. Моля, запознайте се със събитията, които преживяхме заедно и с тези, които ни предстоят.

 • Ученически парламент

През тази седмица на общо събрание с представителите на класовете бе избран Управителният съвет на парламента: председател – Елена Върбанова, 11 кл.; Заместник-председател – Борис Начев, 12 кл.; членове – Дариа Маринова, 4 кл.; Сиян Малешков, 6 кл.; Калина Паунова, 9 кл.; Дарин Узунов, 10 кл.; Калина Забуртова, 12 кл. Пожелаваме им успешна, конструктивна, работа и мъдри решения. J

Вижте и тук: Училищен парламент

 • Програма Приобщаващо образование.Приключи периода на обследване на учениците от програмата за Приобщаващо образование, както и индивидуалните срещи със семействата. Изключително сме благодарни на родителите, които участваха в родителската среща на 11 октомври. Смятаме, че тя постигна своята цел – да осигури спокойно пространство за споделяне на опит, работещи решения и взаимна подкрепа.
 • Близък човек 2-5 клас

  В изтеклата седмица стартираха тематичните сесии „Близък човек“ с възрастова група 2-5 клас. Темата на срещата бе свързана с общуването между децата и даването на конструктивна обратна връзка един към друг.
 • Предприемачество за младежи в ЧСУ Рьорих
  След специалния тридневен модул по предприемачество, в който нашите гимназисти имаха привилегията да участват по време на юнския учебен лагер, продължаваме стъпките за развитието на предприемаческата култура на младите хора. На 9 октомври на учениците от 9 до 11 клас бе представена програмата „Тийноватор“ за създаване на младежки предприемачески проекти с менторство от страна на реализирани професионалисти в различни области. Вървим към регистрация на училищен отбор. Горещо насърчаваме нашите гимназисти от 9, 10 и 11 клас да завършат своята регистрация на страницата на Тийноватор: https://teenovator.bg/

 

 • Театрални постановки
  На 12 октомври задружният осми клас заедно с класната си и учители от ЧСУ „Рьорих“ имаха удоволствието да са сред публиката на театралната постановка „Антигона“ по Софокъл и Жан Ануи. Режисьор на постановката е нашият прекрасен учител по Театър Симона Попова, а сред актьорите имаше и връстници на нашите ученици. За пореден път се убедихме, че прочитът на „задължителната“ литература може да бъде подкрепен по ярък, незабравим начин от естетическо преживяване и учене извън класната стая.
  Следващото ни предложение за театрално представление е „Индже“ по Йордан Йовков на 20 октомври от 19.30 ч. в Нов театър „Сълза и смях“.
 • Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език

Предстои училищен кръг на Национално състезание за речеви и комуникативни умения по английски език. Тричленна комисия ще излъчи по един ученик във възрастова група 6-8 кл. и един в група 9-11 кл. за областен кръг на състезанието. Училищният кръг на състезанието ще се проведе в следните дни:
– 17 октомври, вторник, за първа възрастова група 6 – 8 клас
– 18 октомври, сряда за втора възрастова група 9-11 клас
Провежда се в два модула, които проверяват речевите и комуникативните умения.
Първият модул включва предварително подготвено устно изложение от ученика, съотвестващо на мототo на състезанието за 2023-2024 учебна година: Artificial Intelligence (AI) – a blessing or a curse?
Моля, разгледайте целия регламент тук: Регламент Национално състезание по английски език  и нека учениците започнат да подготвят своите изложения.

Убедени сме, че наши ученици могат да стигнат до национален кръг и да са сред победителите.

 • Втора ученическа научна конференция

С гордост анонсираме второто издание на Ученическа научна конференцияVia Cognita”, инициирана и реализирана от Частно средно иновативно училище „Рьорих“.

Това издание е част от поредица събития, посветени на 25-годишния юбилей на Училище „Рьорих“, който отбелязваме през настоящата година. Малко след старта на 25-та учебна година на нашето училище на 20 октомври, от 10 до 15.30 ч., в академичната среда на Нов български университет възпитаниците на Училище „Рьорих“ ще представят своята гледна точка, както към теми от различни научни области, така и към актуална за съвремието ни проблематика. Интересни акценти в програмата на конференцията са историческата реконструкция на момент от средновековната българска история и предприемачески проект на 11 клас за преустройството на градския площад в квартал Драгалевци.
Конференцията е естествено продължение именно на един от иновативните проекти, интегрирани в учебния процес – Учене извън класната стая.

Признателни сме на Нов български университет за любезното домакинство, част от дългогодишно партньорство.

Каним ви да бъдете сред гостите на конференцията! За целта, молим да попълните електронната заявка за това в срок до 18.10., следвайки линка: https://forms.gle/A9zuZk3eQfDZX8CB7

В този ден в 9 ч. ще очакваме учениците от 8 до 12 клас пред сградата на НБУ.

Моля, запознайте се с програмата: Програма Научна ученическа конференция 20.10.2023

 

 • Образователна програма за деца и тийнейджъри – Тийн Инсайт

„Инсайт Семинари България“ са надежден партньор на ЧСУ Рьорих в личностното развитие на учениците и постоянната ни работа за развитие на граждански умения, емоционална интелигентност и себепознание. Предстоят нови сесии през тази есен на следните дати:

 • Тийн Инсайт 1А (11-13г.) – 10-12 ноември;
 • Детски Инсайт (6-10г.) – 17-19 ноември;
 • Тийн Инсайт 1 (14-18г.) – 23-26 ноември.

Партньорите от „Инсайт Семинари България“ ще организират специални срещи за родители на деца от нашето училище. Повече за семинарите можете да прочетете на сайта на организацията: Инсайт Семинари България

 • Комуникация семейство – училище

Напомняме ви, че за всички семейства е отворена възможността да заявят онлайн среща с нашия екип по всяка тема, която вълнува семейството – учебна, възпитателна, организационна. Среща може да заявите като попълните следния формуляр: Заявка за среща

 

С пожелание за слънчеви почивни дни,

Екипът на Училище „Рьорих“