Училищен бюлетин №8

Училищен бюлетин №8

 

Уважаеми родители,

Отмина още една наситена учебна седмица, в която имахме много поводи за гордост и благодарност!

 

 • Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език

Поздравяваме всички гимназисти, които се явиха на училищния кръг и показаха отлични комуникативни умения на английски език. Явиха се 8 ученици от възрастова група 6-8 клас и 8 ученици от възрастова група 9-12 клас. За областния кръг се класираха Боряна Горинова от 8 клас, Цветозар Цветков и Марина Паунова от 10 кл. Вярваме в отличното им представяне и в този кръг. Повече за събитието вижте тук: https://bitly.ws/Y48i

 • Втора ученическа научна конференция

Второто издание на Ученическата научна конференция премина на изключително високо ниво. Изследванията и презентациите на учениците бяха в три модула – Географски изследвания – светът наблизо и далеч през нашите очи; Съвремие и общество; Историческа реконструкция “Еретикът”. Всички ученици участници показаха умения за аналитично мислене, вникване в дълбочина в същността на темата и поставянето й в различни контексти. Проектът на 11 клас “Градска среда в симбиоза с природата – площад Драгалевци” заслужава вниманието на общинските власти. Училището категорично ще подкрепи младежите в следващи стъпки за развитие на проекта. Ако имате идеи или контакти, които могат да са полезни в тази насока, свържете се с ръководителя на проекта, мис Елица Парикян. Повече за атмосферата на конференцията вижте тук:

Предучилищен – 5 клас

По покана на Столична библиотека този петък децата имаха занятие по български език и литература в магическото пространство на прекрасни книги, чуха вълнуващ разказ от домакините за това как се подрежда и съхранява огромно количество книги, с които всяка библиотека разполага. Щастливо се разви деня и защото учениците имаха възможност да гледат спектакъла “Ян Бибиян”, който гостува на Столична библиотека. След това с интерес откриха и книгата на Елин Пелин в библиотеката и почетоха от нея. Учениците имаха възможност и да си направят карта за посещение на библиотеката, за да градят ценния навик да са в траен контакт с книгите и културните институции в града ни.

 • Презентация на работна среща в Кипър на Радка Карагьозова

На 16 и 17 октомври 2023 г., нашият директор Радка Карагьозова, и Ани Ангелова от ЧДГ “Слънчев ангел” представиха Българската асоциация на частните училища на работна среща за обмяна на опит, част от международен проект на ЕFEE (Европейска федерация на работодателите в образованието).

Нашите представители презентираха ситуацията в България и приноса на частните образователни институции към развитието на устойчиви образователни модели.

Събитието се осъществи в Ларнака, Кипър, с организационно-партньорското съдействие на Министерството на образованието, спорта и младежта на Кипър (moec.gov.cy), което бе представено от г-жа Аравела Захариу, ръководител на дирекция “Екологично образование и устойчиво развитие”.

Кратко видео и анонс за събитието: https://bitly.ws/Y4bf

 

В идната седмица ПРЕДСТОИ:

 • УИКС 8 клас

На 24 октомври отново по покана на Столична библиотека учениците ще посетят изложбата „Картини от старите плочи“. Изложбата включва около 80 грамофонни плочи, издадени през 60 – 80-те години на миналия век. Експозицията е съставена от обложки на немското издателство ETERNA, както и нотни издания от средата на миналия век на включените в изложбата композитори. Любопитен експонат в изложбата е оригинална резонаторна фуния на грамофон от края на 19 век. Учениците ще имат конкретни задачи, свързващи експонатите от изложбата и учебното съдържание по история, музика и изобразително изкуство.

Очакваме всички ученици в 9 ч. пред Столична градска библиотека (пл. “П.Р. Славейков” 4), където ще ги посрещнат мис Вяра и мистър Александър.
В 11.45 ч. учениците ще се върнат в училище за занятията си по История.

 • Представяне на YES Програма – 9 и 10 клас информационна среща
  На 24.10. предстои информационна среща за програмата “YES” (Youth Exchange and Study), създадена от Американския конгрес в подкрепа на разбирателството, образователния и културен обмен. Програмата осигурява стипендия за обучение в чужбина за ученици от 9 и 10 клас. До момента трима възпитаници на ЧСУ “Рьорих” са печелили такава стипендия. Последният от тях, Андрей Топчиев от 11 кл, се завърна преди няколко месеца от САЩ след едногодишно обучение в тамошно училище. Във вторник от 13.30 ч. Андрей ще разкаже за своето преживяване и ще представи процедурата за кандидатстване. 
 • Детски карнавал с изненади на 27.10., петък
  Време е да се костюмираме, да се гримираме и да се забавляваме точно преди есенната ваканция. По традиция в следобедните часове децата имат възможност да се костюмират и да участват в карнавал, да представят своя персонаж. Учениците НЕ идват костюмирани. Ще разполагат с 1 час време да се подготвят с помощта на своите учители.
  В този ден учениците няма да излизат за учене извън класната стая.
 • Есенна ваканция – 30.10-01.11.
  Предстои първата ваканция за годината – шанс всички да отдъхнат и да се презаредят със сили и енергия за предстоящия активен зимен период на учебната година. Очакваме учениците обратно на училище на 02.11., четвъртък.
 • Ден на народните будители
  Веднага след есенната ваканция, на първата Общностна среща в четвъртък – 2 ноември, ще изразим почитта си към пазителите на българските национални ценности.

 

С пожелание за здраве и успешна предстояща седмица,

Екипът на Училище „Рьорих“