Училищен бюлетин №9

Училищен бюлетин №9

Уважаеми родители,

Поздравяме ви с предстоящия Ден на народните будители. Нека цялата ни общност от ученици, учители и родители бъде водена от светлия стремеж към знание и осъзнатост за непреходните човешки ценности. Нека заедно градим напредъка на всяко едно дете и млад човек с любов и отговорност към бъдещето на България! Празникът ще бъде специално отбелязан на Общностна среща на 2 ноември, първият учебен ден след есенната ваканция.

 1. Кратък обзор на събитията от периода 23-27 ноември

  На 24 октомври учениците от 8 клас посетиха изложбата „Картини от старите плочи“ в Столична библиотека, където имаха възможност да разгледат грамофонни плочи, издадени през 60–80-те години на миналия век и да получат безценна информация по музика и изобразително изкуство.

  В същия ден Андрей Топчиев от 11 клас, третият наш ученик спечелил едногодишна стипендия  по  програмата “YES” (Youth Exchange and Study), сподели с учениците от 9 и 10 кл ценна информация за своя опит с процедурата по кандидатстване. Увлекателен беше разказът му и за преживяването му като ученик в американско училище. Програмата е създадена от Американския конгрес в подкрепа на разбирателството, образователния и културен обмен.

  На 27 октомври, петък, ученици и учители се потопиха във веселието на Детския карнавал, след което се отдадохме на заслужена почивка по време на есенната ваканция. Кадри от карнавала можете да видите на фейсбук страницата ни: Детски карнавал

 

 • Предстоящи събития

Ден на народните будители
Веднага след есенната ваканция, на първата Общностна среща в четвъртък – 2 ноември, ще изразим почитта си към пазителите на българските национални ценности. 

Учене извън класната стая 3-10 ноември. Останалите събития от УИКС можете да видите през линка по-долу към Календар ноември 2023 


Предучилищен клас – 7 клас

На 03.11. (петък) учениците ще имат занятия до 12.45 ч., след което ще посетят парков комплекс “Камбаните”, където сме планирали специално тематично занятие.

На 07.11. (вторник) предстои вълнуващо пътешествие за учениците от 8 до 12 кл. с влак по един от най-красивите маршрути в страната през Искърското дефиле до гр. Враца. Освен невероятно красивите природни гледки, ще осъществим учебни занимания в Историческия музей на града, където има изключително богата и интересна експозиция на антични тракийски предмети. Там се съхранява и световноизвестното Рогозенско съкровище. Ще се запознаем с историята на града и специфични скални образувания. Пътуването е еднодневно и присъствието на всички ученици е задължително.
Необходимо е всички ученици да внесат 15 лв в офиса на училището до края на седмицата.
Допълнително ще споделим повече детайли. 

На 10.11. (петък) учениците от ПК-5 клас ще проведат занятията си сред природата и гостоприемството на детска къща “Слънчогледи”.

Училищен календар

Моля, вижте през линка някои от акцентите в богатата училищна програма през м. ноември. Календарът можете да видите и на сайта на училището:
Календар ноември 2023


УИКС:
– 3 ноември, ПК-7 кл. – Учебни занятия в Парков комплекс “Камбаните”
– 7 ноември, 8-12 кл. – Железопътно пътешествие в Искърското дефиле, Враца и нейните културни и природни съкровища
– 10 ноември, ПК-5кл. – Учебни занятия в Детска къща “Слънчогледи” и туризъм
– 17 ноември, ПК-7 кл. – Учебни занятия в Политехнически музей
– 21 ноември, 9-12 кл.  Учебни занятия в НХГ, Юбилейна изложба на Златю Бояджиев по повод 120 годишнината от рождението му
– 24 ноември, ПК-5 кл., Учебни занятия в района на хижа “БалканиТи”
– 30 ноември, ПК-12 клас, Софийска опера и балет, балет “Лешникотрошачката” по музика на Пьотър Илич Чайковски. Цена на билета: 25 лв. Сумата можете да внесете в офиса на училището до края на седмицата.


Проектна работа:
15.11., трето издание на уникалния училищен проект “Междупредметие”.
Проектът цели да покаже реалните връзки между различните учебни предмети и цялостността на човешко познание.  Занятията се провеждат няколко пъти годишно с учениците от всички гимназиални класове в  училището, обединени в екипи. Поставят се интерактивни задачи по отделните предмети (БЕЛ, история, математика, философия, изкуства), които са обвързани с обща тема и фокус. Разглежданите теми са с общочовешки и морален характер, значими във всички епохи.

 

Концерт на Вокално студио “Рьорих”:
на 28.11. ви каним на концерт! Мястото е бар Сингълс, часът – 18.30 ч. Ще видим участниците от Вокално студио Рьорих отново на сцена. Нямаме търпение!

 

Инсайт Семинари:
Един от надеждните партньори, с които училище “Рьорих” работи във връзка с личностното израстване на децата и учениците е организацията “Инсайт Семинари България”. Предстоят есенните семинари Тийн Инсайт за деца и тийнейджъри. Благодарение на дългогодишното ни партньорство с “Инсайт Семинари България” цената за нашите ученици до 13 години е 250 лв., а тези от 14 години нагоре 270 лв.

Семинарът е силно препоръчителен за всички ученици. Ако сумата е предизвикателство за някое от семействата можем да предложим разсрочено плащане.

Срок за записване и внасяне на таксата в офиса на училището или по банков път до 3 ноември, петък. Ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация, моля, непременно ни пишете и ще се свържем с вас.
Инсайт Семинари

 • Тийн Инсайт 1А (11-13г.)- 10-12 ноември
 • Детски Инсайт (6-10г.)-  17-19 ноември
 • Тийн Инсайт 1 (14-18г.)-  23-26 ноември – част от иновативния проект “Петте елемента”, модул “Гражданско и личностно развитие” за 8 клас и 9 клас

Горещо препоръчваме участието ви в Отворена среща за родители на 2-ри ноември от 18:45 часа в Културен център G8 – ул. “Уилям Гладстон” 8.

 1. График консултации

През приложения линк можете да следите графика за консултации на учителите по всички учебни предмети. Нека заедно насърчим учениците да се възползват от възможността да общуват допълнително с учителите си по повод свои въпроси, проекти и интереси.

График консултации

 

Пожелаваме хубав празник и с радост очакваме учениците в четвъртък.

Екипът на Училище „Рьорих“